english
Ciobanesc romanesc de Bucovina
CIOBANESCUL ROMANESC DE BUCOVINA-referinte la standardul rasei » 12-04-2014

  Imi revine din nou deosebita placere de a prezenta a patra aparitie editoriala despre Ciobanescul Romanesc de Bucovina,scrisa si ilustrata de acelasi autor, bunul meu prieten,domnul inginer CRISTIAN DOMITIAN MOROSANU intitulata"CIOBANESCUL ROMANESC DE BUCOVINA-referinte la standardul rasei".

  Citez din "cuvantul inainte" al autorului:"Nu orice exemplar canin de culoare baltata si de talie mare apartine rasei Ciobanesc Romanesc de Bucovina!Culoarea si talia nu sunt nici pe departe singurii parametri prin care se caracterizeaza o rasa de caini!

   Reproducerea cainilor in functie de gusturi proprii,bazate pe criterii empirice inclinate catre diverse excese si mai ales in scopuri exclusiv comerciale,speculand caracterul national al rasei,cu ignorarea rigorilor standardului si ale selectiei,poate duce la pierderea genofondului(patrimoniului genetic) de valoare,cu aport remarcabil in formarea si conservarea rasei.

  Conturate intr-o reala revolta,cele mentionate mai sus au stat la baza hotararii mele de a initia lucrarea"Ciobanescul Romanesc de Bucovina-referinte la standardul rasei",care sa aduca lamuriri asupra trasaturilor specifice rasei,invocate in standard.Lucrarea cuprinde standardul rasei,explicat si bogat ilustrat cu desene originale si prezinta in detaliucorelatia dintre structura corporala si miscarea Ciobanescului Romanesc de Bucovina".

  Eu personal consider aceasta lucrare deosebit de utila atat crescatorilor de CRB,in ideea de a ajunge la un numitor comun in ceea ce priveste selectia aceluiasi tip de caine care sa dea omogenitate rasei,cat si arbitrilor chinologi care arbitreaza aceasta rasa in expozitii,pentru a evita diferentele majore de opinie in evaluarea unui exemplar de CRB si nu in ultimul rand incepatorilor si viitorilor proprietari de CRB pentru a-si face o imagine corecta asupra acestei rase si pentru a promova exemplare autentice de Ciobanesc Romanesc de Bucovina.

  Tin sa il felicit inca o data pe autorul lucrarii,domnul Cristian Domitian Morosanu-presedintele asociatiei chinologice Suceava,pentru pasiunea si devotamentul cu care promoveaza atat faptic cat si scriptic aceasta minunata rasa nationala.

  Aceasta lucrare deosebit de interesanta o recomand cu caldura tuturor iubitorilor Ciobanescului Romanesc de Bucovina spre completarea bibliografiei semnata de acelasi autor.

Marius Pop - bucovinadogs.ro

 

 

 


Modernism.RO
...