english
Ciobanesc romanesc de Bucovina

Mă numesc Marius Pop si doresc sa fac cunoscuta in tara si strainatate aceasta rasa minunata de ciobanesti romanesti, asa cum arata ea la ora actuala. Acest caine m-a fascinat inca din copilarie,cand la expozitiile organizate la Bistrita veneau crescatori si ciobani din Bucovina cu niste caini ciobanesti de talie impresionanta,cu osatura puternica,cu un cap masiv "ca de urs", cu bot scurt si gros de molosoid, cu o blana superba, par semilung - cu coama si panase, de culoare alb complet sau alb cu pete negre sau gri, care starneau admiratia tuturor.

 

Dorin GhiutaIn urma cu doi ani, am inceput sa ma interesez de aceasta rasa minunata, drept urmare am poposit in Bucovina, unde am avut sansa sa intalnesc un om minunat, un crescator adevarat de Ciobanesc Romanesc de Bucovina (CRB), care se ocupa de cresterea si ameliorarea rasei de peste 25 de ani, in persoana domnului Ghiuta Stefan Dorin - proprietarul canisei "De Humor" (Gura Humorului).

Acest om m-a impresionat prin ospitalitatea deosebita (caracteristica bucovinenilor), pasiunea, daruirea si experienta demna de luat in seama, privind genealogia si cresterea CRB. De altfel, cele mai valoroase exemplare - etalonul CRB din tara la ora actuala provin din canisa "De Humor".

Impreuna cu dansul am colindat multe din satele si orasele bucovinene, unde am vazut, am stat de vorba cu crescatori si am fotografiat exemplarele minunate de CRB pe care le veti vedea in paginile acestui site.

Trebuie sa mentionez ca CRB, ca de altfel toti ciobanestii romanesti, este o rasa naturala, selectata in decursul timpului de catre crescatorii de animale din Bucovina, in primul rand, pe criteriul utilitatii acesteia in paza turmelor de oi, a cirezilor de vite, si a proprietatii. Selectia dirijata a fost sporadica si inconstanta, motiv pentru care mai este de lucru in privinta omogenitatii exemplarelor.

In ultimii ani, datorita unor crescatori pasionati precum: Dorin Ghiuta (canisa "De Humor"), Stroe Macovei (canisa "De Plai Vrancean"), Vasiliu Vasile (canisa "De Radaseni"), Talasman Constantin (proprietarul unor exemplare de valoare), Raznic Edward (canisa "Sapte Coline"), Costel Mihali (Arad), Dronca Daniel (canisa "Miorita"), Nache Gabriela (canisa "De Bradut"), Drelciuc Marian (canisa "De Piatra Pinului") si altii, rasa este pe drumul cel bun in vederea omologarii internationale definitive, cu sprijinul Asociatiei Chinologice Romane.

In decurs de doi ani, am achizitionat opt exemplare de CRB si impreuna cu doi proprietari de turme de oi de pe Valea Bargaului, vom incerca pe viitor sa contribuim la selectia dirijata a rasei, conservandu-i in acelasi timp utilitatea pentru care a fost creata initial - instinctul de paza a turmelor si a proprietatii.

Anul acesta, la expozitiile CAC de la Suceava si Bistrita, numarul exemplarelor prezentate a fost impresionant (in jur de 50), cu multi caini de valoare, insa ar fi de dorit o mai buna mediatizare si popularizare a rasei prin mijloace mass-media.

Avand in vedere ca aceste poze ar putea fi folosite de catre persoane neavizate in ideea promovarii si comercializarii unor caini care nu au nici o legatura cu exemplarele prezentate, va rog sa va documentati atunci cand doriti sa achizitionati un catel de valoare.

Informatii corecte si pertinente privind pedigree-ul si proprietarii cainilor din fotografii, le puteti primi de la domnul Dorin Ghiuta

 


Modernism.RO
...